מטרופוליס

 

מילאנו היא עיר של ניגודים החיים יחד זה לצד זה. בירת אופנה ועיצוב עולמית המלאה במסלולי תצוגה זוהרים שרק מקצינים את רחובותיה האפורים והערפיח האופף אותה. עיר בה חיים איילי הון לצד פועלים ותיקים. כאן נמצא לה סקאלה, בית האופרה האלגנטי והמפואר; מכאן גם עלה לשלטון ברלוסקוני, מלכה של מילאנו ושל הטלוויזיה האיטלקית הזולה להפליא.
מתוך מישורי לומברדיה המוריקים צמחה עיר שנבנתה על עבודה קשה והפכה למרכז שעשועים עולמי. השילוב בין עברה המרשים לבין התדמית אותה מנסה העיר לאמץ כיום הופכים אותה למקום מרתק שיכול לדבר גם לאוהד הכדורגל וגם לחובבי ההיסטוריה.
בשנים האחרונות החליטה עיריית מילאנו לנסות ולמתג אותה מחדש כעיר אמנות. מוזיאונים חדשים נפתחו ומימון רב הופנה לשיווק אוצרות הרנסנס החבויים בכנסיות שברחבי העיר. העיר מנסה למצות סוף סוף את הפוטנציאל הטמון בה, אך יתכן שתושביה הוותיקים לא באמת מעוניינים לראות את עירם הופכת ליעד תיירותי נחשק. עד שהחזון יתממש במלואו, העיר מתמלאת בתיירים בעיקר כאשר נערכים שבוע האופנה, יריד הרהיטים ובזמן עונת הכדורגל; ביתר השנה היא אוצר בלום שכדי לגלותו חייבים לבקר בה.


מילאנו

גיליונות  

אופנה לעם ואופנה בע"מ
לא ניו יורק, לא לונדון ולא פריז – בשלושים השנים האחרונות מילאנו היא מרכז האופנה של העולם. החל מסוף מלחמת העולם השנייה, אז הפכה למנוע הכלכלי של ארץ המגף, ודרך תצוגות האופנה הראשונות שנערכו בעיר בשנות ה-70, מילאנו שינתה פניה והפכה מעוד כרך תעשייתי אפור, למטרופולין שופינג נוצץ ואקסקלוסיבי, מוקד עלייה לרגל עבור דוגמניות, מעצבי-על ותיירים.

העיר בכחול
ב-1954 נפל דבר באיטליה. בשנה זו עלתה לאוויר במילאנו תחנת הטלוויזיה הראשונה, והרגלי הפנאי של אומה שלמה התעצבו מעתה מול המסך הקטן. במקום שבו זמני הכנת שיעורי הבית נקבעים על פי לוח השידורים וארוחות משפחתיות פינו את מקומן לטובת בהייה משותפת באורות המרקע המרצדים, אין זה פלא שסילביו ברלוסקוני, יזם נדל"ן וטייקון תקשורת מקומי, הפך לאליל ההמונים

חוקים משלהם
אם יש דבר אחד המאחד את המילאנזים, זו האהבה לכדורגל. אם יש דבר המפלג ביניהם, זו היריבות בין מילאן לאינטר. האדומים-שחורים מחד והכחולים-שחורים מאידך, שניים מן המועדונים הגדולים והעשירים באירופה, מתייצבים מדי עונה על כר הדשא לקרב שהוא כבר מזמן הרבה מעבר לספורט.

מילאנו בשתי מילים
סיפורה של הפוליטיקה האיטלקית שסבבה תמיד סביב מילאנו. אוטומו טינלי, חבר מועצת העיר ואמן גרפיטי, מספר על התהפוכות שעברו על עירו ומהדהדות עדיין בזכרון התושבים מעלייתו של מוסוליני ועד חשיפת פרשיית השחיתות שהרעידה את איטליה.

אופרה אחרת
"בלונדון, רומא או ברלין האופרה היא אורחת; אצלנו, במילאנו, היא מרגישה בבית". בשיחה עם צוות מטרופוליס, קרלו מריה צ'לה, קצין העיתונות של בית האופרה האגדי לה סקאלה, מספר על החיבור החד פעמי בין המוסד לעיר ותושביה.

חמישה ימים במרס
במשך מאות שנים הייתה איטליה מחולקת לממלכות קטנות תחת שלטונן של אימפריות אירופיות שונות. היה זה שלטונו של נפוליאון שהביא סוף סוף את האיטלקים להכיר בחשיבותה של מולדת מאוחדת, ולנסות למרוד באוסטרים ששלטו במדינה לאחר ימי הקיסר הצרפתי. אף על פי שיידרשו שתי מלחמות ועשרות שנים כדי שאיטליה תשיג את עצמאותה, המאבק החל במילאנו. שם, בשנת 1848, במשך חמישה ימים האיטלקים עמדו על שלהם ודרשו עצמאות.

הקרדינל ממילאנו והצנזור מירושלים
לקרדינל פדריקו בורומאו היה חזון - אקדמיה של נזירים שיעמיקו בכתבי הקודש, ויפיצו ברבים את משמעותו האמיתית של האל. החזון התממש בדמות ספריית אמברוסיאנה במילאנו, אולם המצאת הדפוס, ובעקבותיה התפשטות הידע והפיכתו לנגיש לכלל האוכלוסייה, לא עמדה בקנה אחד עם השקפת העולם של הכנסייה הקתולית. לצד פרסום רשימות ספרים האסורים לשימוש, הוקמה מערכת ממוסדת של מחיקת תכנים מספרים שכבר הודפסו.

על אהבת הארכיטקטורה
כמעט בכל מקום במילאנו ניתן לראות את הבניינים והרהיטים הייחודיים שיצר ג'יו פונטי במאה ה-20. כמוציא לאור והעורך הראשי של אחד מעיתוני הארכיטקטורה החשובים במילאנו, פונטי ידע לא רק לעצב ולתכנן בניינים אלא גם לדבר ולכתוב על אהבתו הגדולה.

ועוד בגיליון תמונת עיר מבט על מדריך מילאנו

הפטריוטים
הקרב הספרותי על השפה האיטלקית

היצרנים היצרתיים
אמנות העיצוב האיטלקית

סינים לא מתים
סיפורה של קהילת מהגרים

סלנג מקומי
מדריך מקוצר לרחובות מילאנו

העבר עוד לפנינו
התנועה הפוטוריסטית

יום במירוצים
הגראן-פרי האיטלקי

חמישה כוכביא
בתי המלון המושחתים במלון

זמר נוגה
מילאנו של ימים עברו שחדלה מלהתקיים, קמה לתחייה בדמותה של דידי מרטינז, אישה ללא גיל. בשיריה בדיאלקט המילאנזי מהדהדים המאפיינים של התקופה: אמני רחוב מתקוטטים עם נציגי החוק, בתים משותפים קורסים תחת דחפורים חסרי סבלנות, וזונות עצובות מחפשות תעסוקה בקרנות רחוב.

מעשה בנקניק
לא פיצה או רביולי, ג'לאטו או טירמיסו, המאכל הפופולרי ביותר בטרטוריות והאוסטריות של מילאנו הוא פשוט נקניק. כתב מטרופוליס שם קיבתו בכפו, ויצא לרחובות הכרך חמוש במזלג, קצת חרדל ותיאבון בריא, אל מסע למקורות הסלאמי.

היריד בא העירה
"להאכיל את העולם, אנרגיה לחיים" זו הסיסמה שנבחרה להוביל את היריד הבין-לאומי Expo 2015 שעתיד להתקיים במילאנו. למעלה מ-20 מיליון מבקרים צפויים לקחת חלק באירוע, וההכנות כבר בעיצומן.


 

מדריך מילאנו
כל הטיולים, המוזיאונים, האתרים, המסעדות, המלונות והנושאים החמים של העיר. כולל מפת העיר ומפה מפורטת של מרכז העיר.

    ERETZ Magazine 2011