פירמידת המדרגות של פרעה ג'וסר המתנשאת לגובה של 70 מטרים הוקמה במשך 19 שנה בסך הכול — לפני 4,700 שנה. בעקבות רעידת אדמה ב–1992 שגרמה לחשש שהפירמידה עוללה להתמוטט, החל מבצע מורכב בניסיון לשמר את המבנה המדהים, מבצע שארך רק חמש שנים פחות מתהליך הבנייה המקורי
מערכת ארץ וטבע
בתחילת מרץ 2020, לאחר 14 שנות שימור, נפתחה מחדש לציבור הפירמידה הקדומה ביותר בעולם, פירמידת המדרגות של פרעה גו'סר, בסקארה, ליד קהיר. הפירמידה, שהיא מבנה האבן העתיק בעולם, הוקמה לפני 4,700 שנה, על ידי האדריכל ויד ימינו של ג'וסר, אימהוטפ. מבנה האבן העצום, הבנוי מאבנים גדולות ומהוקצעות שנערמו ליצירת מבנה במתאר של שש מדרגות רחבות, מתנשא לגובה של 70 מטרים.
על פי הנוהג במצרים העתיקה הפירמידות, מכלולי ומקדשי הקבורה היו צריכים להיבנות בזמן חייו של השליט, כיוון שכל סידורי הקבורה כולל הטמנת המנוח במבנה האבן העצום וחתימתו היו צריכים להתרחש בתוך 40 יום ממות המלך. פרעה ג'וסר מלך במשך 19 שנה — בין השנים 2630 לפנה"ס ל–2611 לפנה"ס — והפירמידה, שעל הקמתה, כנהוג, החלו מיד עם עלייתו לשלטון, נבנתה בשנות שלטונו המועטות יחסית. מסביב לפירמידה הוקם מכלול קבורה שכלל מתקנים וקברים נוספים — שבהם נקברו 11 בנותיו של ג'וסר.
4,700 שנה לאחר הקמת המבנה, בעקבות רעידת אדמה ב–1992 שמוטטה פירמידה סמוכה היה חשש שגם פירמידת המדרגות תתמוטט. בתוך הפירמידה הוקמה מערכת מסועפת של מנהרות שתפקידן למנוע משודדים לחדור אל הקבר. מערכת המנהרות הזאת כנראה שפגעה, לאחר אלפי שנים ומספר רעידות אדמה, באיתנות הפירמידה. עבודות השימור החלו בשנת 2006, הופסקו בזמן המהפיכה במצרים ב–2011 וחודשו בשנת 2013. בזמן העבודה נופחו בתוך מסדרונות המבנה שקי אוויר עצומים על מנת למנוע התמוטטות. כיום המסדרונות המסועפים של המבנה העתיק בעולם ריקים ויציבים וניתן לבקר בהם.
בחזית הפירמידה שוחזרו החצר ומערך הכניסה העצומים. לפני 4,700 שנה לא היה ניסיון רב בבנייה באבן, בוודאי לא של מערך בסדר גודל שכזה, ולכן אימהוטפ חיקה בחלקי המבנים את הבנייה בקנים, שיטת הבנייה שרווחה אז במצרים. דלת האבן העצומה בכניסה למכלול הוקמה כחיקוי לדלת עץ, כך גם עמודי מבנה הכניסה שתמכו את הגג, עוצבו באבן כקבוצה של קנים. הגג, גם הוא מאבן, עוצב כחיקוי של קבוצות קנים.
מסביב לפירמידה התגלה מכלול קבורה של נסיכים ונסיכות מהממלכה הקדומה של מצרים שבחפירות שנערכים במקום עדיין מתגלים ממצאים חדשים. בנובמבר 2018 נחשף בסקארה, אתר קבורה ובו שבעה ארונות מאבן, חלקם בני יותר מ–6,000 שנה. באתר הזה התגלו גם עשרות מומיות של חתולים.